Sunday, February 18, 2007

H τζαζ του σήμερα



OI Σουηδοί Magnus Zingmark και Oscar Simonsson είναι οι δημιουργοί των μουσικών ήχων που κυκλοφορούν με το πατρώνυμο Koop. Εχει περάσει σχεδόν μία δεκαετία από τότε που οι Koop εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο μουσικό στερέωμα. Αγαπήθηκαν αμέσως -κυρίως- για τον τρόπο με τον οποίο, βασιζόμενοι στην jazz, μας παραδίδουν χορευτικό swing συνδυασμένο με ηλεκτρονική μουσική trip-hop και tango.

Εμπνευσμένοι κυρίως από μουσικούς της jazz, αλλά και από καλλιτέχνες του hip-hop και του dance χώρου, οι Zingmark και Simonsson σχημάτισαν τους Koop σε μια στιγμή ευφορίας της σουηδικής jazz σκηνής.

Μετά τη συνάντησή τους -που έγινε στην Ουψάλα- μετακινήθηκαν στη Στοκχόλμη, όπου και ξεκίνησαν μια σειρά συνεργασιών που ως αποτέλεσμα επέφερε την κυκλοφορία της πρώτης δουλειάς τους το 1997. Tο Sons of Koop εγκαινίασε ένα νέο ήχο στη σουηδική jazz και κέρδισε την αναγνώριση του χώρου. Το 2001 κυκλοφόρησαν το Waltz for Koop, ένα album που καθιέρωσε το διερευνητικό ύφος τους και δανείστηκε το φωνητικό ταλέντο των Cecilia Stalin και Yukimi Nagano.



Οταν ακούς μουσικές των Koop, εύκολα θα πιστέψεις ότι οι ήχοι προέρχονται από ορχήστρα. Ωστόσο, όλη η μουσική βασίζεται σε samples. Χιλιάδες μικρά ηχητικά κομμάτια ενώνονται και έτσι γεννιέται ένα νέο κομμάτι. Τα drums, τα έγχορδα, τα πνευστά, όλα σαμπλάρονται. Και αυτό είναι βέβαια χρονοβόρο, αποτελεί όμως και το μοναδικό τρόπο δημιουργίας του χαρακτηριστικά σουρεαλιστικού ήχου των Koop. To sample δεν έχει, βέβαια, χώρο στο φωνητικό κομμάτι. Και πολλοί τραγουδιστές έχουν κατά καιρούς συντροφεύσει με το ταλέντο τους τα albums του συγκροτήματος.

Η τελευταία τους δουλειά έχει το νησιώτικο τίτλο Koop Islands. Και ενώ ο προκάτοχός του ήταν εμποτισμένος με μοντέρνες -και νεωτεριστικές τάσεις- εμπνευσμένες από το jazz της δεκαετίας του '60 και Σουηδούς καλλιτέχνες της εποχής, το Koop Islands -σε αντιδιαστολή με το όνομά του- δεν εμπεριέχει στοιχεία ρομαντισμού με αποδέκτη το στοκχολμικό αρχιπέλαγος. Οι τάσεις του είναι περισσότερο νοτιοδυτικές και αναζητώντας έμπνευση φτάνουν μέχρι την Καραϊβική. Εκεί βρίσκονται και τα νησιά Koop, σε ένα φανταστικό μουσικό χάρτη.

Οι Zingmark και Simonsson πιστεύουν πως συχνά ο μόνος τρόπος για να προχωρήσεις μπροστά είναι να χαθείς όσο πιο πολύ γίνεται στα βάθη του χρόνου.

Ο Magnus αναφέρει σχετικά: «Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε. Η μουσική μας δημιουργείται σε μία μετά-sample εποχή, όπου όλα είναι πιθανά. Ακόμα και τα χρονικά ταξίδια. Γι' αυτό και γελάμε όταν κάποιος χαρακτηρίζει τη δουλειά μας ρετρό». Και έτσι επιστρέφουν στο swing της δεκαετίας του '30, στην εξωτική ατμόσφαιρα των ξεχασμένων ορχηστρών και τραγουδιστών, που έδιναν ρυθμό και μελωδίες σε κρουαζιέρες με προορισμό την Τζαμάικα στα τέλη της δεκαετίας του '40. Το χαρακτηριστικό ύφος των Koop συνδυάζεται τώρα με τον ήχο της μαρίμπας των έξαλλων τυμπάνων και τη συνεχή παρουσία blues ήχων με προέλευση το Πράσινο Ακρωτήρι. Αυτό ακριβώς το ταξίδι στο χρόνο και στη μουσική είναι η βάση δημιουργίας του Koop Islands.

Στο Koop Islands προσφέρουν τις φωνές τους οι Yuikimi Nagano, Ane Brun, Rob Gallagher και Mikael Sundin. Συμμετέχουν επίσης μουσικοί που παίζουν σόλο κρουστά και μπάσο. Στις ζωντανές τους εμφανίσεις μεταμορφώνονται σε μικρή ορχήστρα -που απαρτίζεται το μέγιστο από εννέα μέλη- και στην οποία περιλαμβάνονται ένας ή δύο τραγουδιστές. Ο Oscar αναλαμβάνει το πιάνο και το ακορντεόν και ο Magnus το ηλεκτρονικό sample, ενώ και οι δύο φορούν φορέματα!

Στην Αθήνα θα παρουσιάσουν ζωντανά την ονειρική και αιθέρια μουσική τους, με τη συνοδεία εννιαμελούς ορχήστρας. Και εμείς -παραμένοντας εντός των συνόρων της χώρας μας- θα έχουμε το αυριανό βράδυ την ευκαιρία να ταξιδέψουμε μακριά, στα νησιά των Koop, στο χρόνο και στη μουσική.

-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΛΟΥΒΑΡΗΣ-

No comments: