Sunday, February 18, 2007

Design και... σχήματα

ΚΑΡΕΚΛΕΣ σε σχήμα αετού, σκαμνιά σε σχήμα του τελευταίου γράμματος της αλφαβήτου, τραπέζια έτοιμα να απογειωθούν, συνθέτουν την πρόταση Ευρωπαίων και Ελλήνων νέων σχεδιαστών επίπλων και άλλων χρηστικών αντικειμένων, στην τριπλή έκθεση που εγκαινιάζεται αύριο στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ).

Πρόκειται για δύο εκθέσεις (μία ομαδική, Ευρωπαίων ντιζάινερ, και μία Ελλήνων σχεδιαστών με ανώτατες διεθνείς διακρίσεις), καθώς και για μία ανεξάρτητη, του Γάλλου καλλιτέχνη Μαρκ Σαρπεντιέ, με πίνακες τελάρα, αποτέλεσμα μιας ιδιαίτερης τεχνικής (αλλεπάλληλες στρώσεις χρωμάτων που συνθέτουν αποτέλεσμα «Γλυπτικής ζωγραφικής»).

Στην έκθεση των Ευρωπαίων ντιζάινερ με τίτλο «Άλλο απ' ό,τι φαίνεται - Σύγχρονο ντιζάιν και η δύναμη της συνήθειας» εκτίθενται 148 αντικείμενα Γερμανών, Δανών, Γάλλων, Βρετανών, Ολλανδών, Σουηδών κ.ά. ντιζάινερ, τα οποία αντικατοπτρίζουν το «διάλογο» στο σύγχρονο βιομηχανικό σχεδιασμό που υπερβαίνει τα σύνορα των χωρών.

Στην έκθεση των Ελλήνων σχεδιαστών με τίτλο «Σχήματα - Αποκαλύπτοντας το προφανές» εκτίθενται έργα των Ανδρέα Βαρώτσου, Γιώργου Γεωργαρά, Σωτήρη Λάζου, Αλκαίου Χαζαράκη και Χριστίνας Σκουλούδη, που έχουν ήδη λάβει διεθνείς διακρίσεις.

Οι δύο εκθέσεις εγκαινιάζονται σήμερα το βράδυ (Πέμπτη 25 Ιανουαρίου) και θα συνυπάρχουν στις εγκαταστάσεις του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης) έως τις 4 Μαρτίου.

No comments: