Sunday, February 18, 2007

Στιγμές κινηματογραφικής αφήγησης

ΟΝΕΙΡΙΚΕΣ φωτογραφίες των Βιμ και Ντονάτα Βέντερς παρουσιάζει η έκθεση «Ακίνητα στιγμιότυπα από κινούμενες εικόνες» στο Μακεδονικό Μουσείο Φωτογραφίας.

Το φωτογραφικό έργο του Γερμανού σκηνοθέτη Βιμ Βέντερς και της συζύγου του Ντονάτα Βέντερς υπό τον τίτλο

«Ακίνητα στιγμιότυπα από κινούμενες εικόνες» παρουσιάζει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης σε συνδιοργάνωση με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έως 3 Ιανουαρίου 2006 με την υποστήριξη του Γερμανικού Ινστιτούτου Γκαίτε (Αθήνα & Θεσσαλονίκη) και της Γερμανικής Πρεσβείας.

Η έκθεση φωτογραφίας, στην οποία αποτυπώνεται η πορεία της φωτογραφικής δουλειάς των τελευταίων 10 χρόνων, αποτελεί μέρος ενός συνολικού αφιερώματος, στο οποίο θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά μαζί όλες οι ταινίες του Βιμ Βέντερς.




Οι δημιουργοί


Ο Βιμ Βέντερς γεννήθηκε στις 14 Αυγούστου 1945 στο Ντίσελντορφ. Υστερα από 2 χρόνια σπουδών Ιατρικής και Φιλοσοφίας, και μια διαμονή ενός χρόνου στο Παρίσι ως ζωγράφος, επέστρεψε στη Γερμανία. Γράφτηκε στην Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Μονάχου μεταξύ 1967 και 1970. Την περίοδο 1968-1972 δημοσιεύει σειρά κινηματογραφικών άρθρων.

Το 1971, ιδρύει μαζί με 14 άλλους κινηματογραφιστές, μια κοοπερατίβα παραγωγής και διανομής, την Filmverlag der Autoren, η οποία υπήρξε κινητήρια δύναμη του φαινομένου «νέος γερμανικός κινηματογράφος». Το 1975 ξεκινά στο Βερολίνο την δική του εταιρία παραγωγής «Road Movies». Το 1984 γίνεται μέλος της Ακαδημίας Τεχνών στο Βερολίνο. Είναι διδάκτορας της Σορβόνης στο Παρίσι, και καθηγητής της Θεολογικής σχολής του Πανεπιστημίου του Fribourg. Μεταξύ 1991 και 1996 γίνεται πρόεδρος της Ευρωπαικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Είναι καθηγητής κινηματογράφου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Αμβούργου. Ο Βιμ Βέντερς ζει στο Λος Άντζελες, στη Νέα Υόρκη και στο Βερολίνο.


Η Ντονάτα Βέντερς γεννήθηκε στο Βερολίνο-Βίλμερσντορφ το 1965. Σπούδασε Θέατρο και Κινηματογράφο στο Βερολίνο και στν Στουτγάρδη πριν εστιάσει το ενδιαφέρον της στην φωτογραφική εικόνα. Οι κινηματογραφικές της σπουδές της άνοιξαν το δρόμο προς τη φωτογραφία.

Δούλεψε για πολλά χρόνια ως βοηθός κάμεραμαν, ενώ παράλληλα έκανε και την διεύθυνση φωτογραφίας σε μια σειρά ταινιών. Από το 1994 εργάζεται ως φωτογράφος, επεκτείνοντας τα θέματα της πέρα από το κινηματογραφικό πλατό στη δική της προσωπική δουλειά.

Η Ντονάτα είναι επαγγελματίας φωτογράφος από το 1995. Έχει εκθέσει την δουλεία της σε γκαλερί στην Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική. Η δουλεία της έχει δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες παγκοσμίως και έχει εκδώσει 4 βιβλία μαζί με τον άντρα της Βιμ Βέντερς. Ζει στο Λος Άντζελες, στη Νέα Υόρκη και στο Βερολίνο.

No comments: