Wednesday, February 28, 2007

MuSic

-Metallica - Back in Athens-

Απ’ ό,τι φαίνεται η Ελλάδα και κυρίως η Αθήνα έχει γίνει πολύ hot για τους ξένους καλλιτέχνες τα τελευταία χρόνια. Ασχέτως είδους μουσικής, όλο και μεγαλύτερα ονόματα έρχονται στη χώρα μας ως επίσημο σταθμό των περιοδειών τους. Ας μην ξεχνάμε το περσινό καλοκαίρι και τις πολύ σημαντικές συναυλίες, ανάμεσα στις οποίες ανήκουν οι Scorpions, η Shakira, αλλά και ο Jay – Z . Οκτώ χρόνια μετά, λοιπόν, ήρθε η ώρα να επιστρέψουν στην Αθήνα οι Metallica. Η επίσημα ανακοινωμένη ημερομηνία συναυλίας τους είναι η 3η Ιουλίου, στο πλαίσιο του Rockwave.

Info: Η προπώληση ξεκίνησε στις 21 Φεβρουαρίου. Οι τιμές των εισιτηρίων έχουν ως εξής: PL1: Όρθιων – Διακεκριμένη περιοχή: €100, PL2: Όρθιων – Pitch A: €80, PL3: Όρθιων - Γενική είσοδος €60. Σημεία προπώλησης: Ticket House Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ticket House@ PMW και για αγορές online: www.ticketpro.gr


- Νέα από τους Kaiser Chiefs-

Η κυκλοφορία του album τους «Yours Truly, Angry Mob» έχει στεφθεί ήδη με μεγάλη επιτυχία, αφού όχι μόνο το πρώτο single «Ruby» βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των charts, αλλά το cd θεωρείται album του μήνα από σημαντικό περιοδικό. Αλλά οι πέντε μουσικοί δεν επαναπαύονται στις δάφνες τους και συνεχίζουν να προκαλούν το ενδιαφέρον μας. Όπως κάνουν, δηλαδή, με το διαγωνισμό που τρέχει σε συνεργασία με το BBC, όπου οι fans καλούνται να μιμηθούν τον Ricky Wilson και να βγάλουν την πιο δυνατή κραυγή που μπορούν. Το έπαθλο θα είναι εισιτήρια για τις συναυλίες τους. Αρκετά έξυπνο, μόνο προσέξτε μη βραχνιάσετε...

AgenDa (Παρασκευή 02/03/2007)

Χάρις Αλεξίου - "Θεός αν είναι..."

Αυτή η γυναίκα δεν τραγουδάει, μιλάει... Αυτό θυμάμαι να μου λέει η μητέρα μου για τη Χάρις Αλεξίου, από μικρή. Αυτό, φαντάζομαι, λένε όλοι για εκείνη. Και έχουν δίκιο. Έχει την ικανότητα να «χρωματίζει» κάθε τραγούδι μ' έναν ξεχωριστό, αληθινό τρόπο. Και αν κάποιες φορές αναγκαζόμαστε να λέμε ψεματάκια για άλλους τραγουδιστές και τις ικανότητές τους, για εκείνη δεν μπορείς να πεις παρά το αναμφισβήτητο: «Αν το ελληνικό τραγούδι ήταν ένα βιβλίο, η Χαρούλα θα ήταν το εξώφυλλο».

Αυτός ήταν ο κύριος χαρακτηρισμός στο δελτίο Τύπου που πήραμε στα χέρια μας. Η Χαρούλα. Όχι η Αλεξίου ή η τάδε. Γιατί ένας άνθρωπος που μιλάει στην καρδιά μας γίνεται τόσο οικείος. Τόσα χρόνια μάς «έφτιαχνε δισκάκια για ακρόαση» δημιουργώντας, γράφοντας, τραγουδώντας μέσα από την ψυχή της. «Και εμείς ερωτευτήκαμε», πονέσαμε, αγαπήσαμε, προβληματιστήκαμε μαζί της. Όσο σημαντικός κι αν είσαι, ό,τι και να έχεις επιτύχει, δεν μπορείς να κρίνεις καλλιτέχνες (άνδρες και γυναίκες) του μεγέθους της Χαρούλας. Ας το διορθώσω... Καλλιτέχνης, με Κ κεφαλαίο. Το μόνο που μπορώ να πω για εκείνη είναι πως η χροιά της φωνής της μου θυμίζει απογείωση αεροπλάνου! Σε τρομάζει γιατί σου προκαλεί ποικίλα συναισθήματα, όμως θες να την ακούς συνέχεια, ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Προφανώς έτσι αισθάνονται πολλοί, αφού έσπευσαν να προμηθευτούν εισιτήρια για τις συναυλίες της στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, με αποτέλεσμα οι διοργανωτές να προσθέσουν μία επιπλέον.

Πέντε συναυλίες στις 26, 27, 28/2 και 2, 3/3 είναι sold out. Αυτό από μόνο του τα λέει όλα.

Ηλέκτρα ή Ναμπούκο? Ιδού η απορία

Δύο μεγάλες και πολλά υποσχόμενες παραγωγές δελεάζουν τους φίλους της όπερας αυτή την εβδομάδα: στο Μέγαρο Μουσικής εγκαινιάζεται ο Κύκλος Ηλέκτρα με την «Ηλέκτρα» του Στράους και την Αγνή Μπάλτσα ως Κλυταιμνήστρα, ενώ στη Λυρική Σκηνή ανεβαίνει σε νέα παραγωγή ο «Ναμπούκο» του Βέρντι με τη διάσημη σοπράνο Μαρία Γκουλεγκίνα στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ηλέκτρα με Αγνή Μπάλτσα

Μια εντυπωσιακή νέα παραγωγή της εμβληματικής «Ηλέκτρας» του Στράους, με την Αγνή Μπάλτσα κι ένα πολλά υποσχόμενο καστ επί σκηνής, για τέσσερις μόνο παραστάσεις, ανοίγει τον «Κύκλο Ηλέκτρα», το φετινό και πολλά υποσχόμενο πρότζεκτ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, που θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο. Σόκαρε το κοινό της εποχής της (1909) η «Ηλέκτρα» του Ρίχαρντ Στράους, καθώς για πρώτη φορά ο μύθος του πολυτάραχου Οίκου των Ατρειδών συναντούσε την ψυχανάλυση και τα πρόσφατα τότε συμπεράσματα του Φρόιντ.

Βασισμένος στο λιμπρέτο του θεατρικού συγγραφέα Ούγκο φον Χόφμανσταλ, ο Στράους έφερε στη σκηνή όχι τόσο το τραγικό μεγαλείο των ηρώων όσο τις νευρώσεις της σύγχρονής του ανερχόμενης αστικής κοινωνίας. Την «ψυχολογική» αυτή όπερα, που μπορεί να ιδωθεί σαν μια φροϋδική παραλλαγή του αρχέγονου μύθου σε μορφή μελοδράματος, θα δούμε στην εικαστική σκηνοθεσία του -αγαπητού στα μέρη μας από το «Μαγικό Αυλό» και το «Η γυναίκα χωρίς σκιά»- Μίκαελ Χάμπε, που συνυπογράφει τα σκηνικά με τον Μάρτιν Ρούπρεχτ.

Στο ρόλο της Κλυταιμνήστρας η «δική μας» διεθνής σταρ Αγνή Μπάλτσα, η «μεγαλύτερη δραματική μετζο-σοπράνο της εποχής μας», όπως την έχει αποκαλέσει ο αρχιμουσικός Χέρμπερτ φον Κάραγιαν. Τον κεντρικό ρόλο της Ηλέκτρας θα ερμηνεύσει η σοπράνο Ναντίν Σεκούντε, που έχει στο ενεργητικό της αξιοσημείωτες ερμηνείες ρόλων σε όπερες του Στράους και του Βάγκνερ. Η Δανέζα σοπράνο Ίνγκα Νίλσεν θα επωμιστεί το ρόλο της Χρυσόθεμης, ο Νορβηγός τενόρος 'Αριλντ Χέλελαντ του Αίγισθου και ο Γερμανός μπασοβαρύτονος του Ορέστη. Την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα διευθύνει ο Σουηδός μαέστρος Γιόχαν Αρνέλ.

Στο πλαίσιο του Κύκλου Ηλέκτρα θα δοθεί στις 27/2 διάλεξη του Κώστα Γεωργουσόπουλου με τον τίτλο «Ηλέκτρες: οι περιπέτειες μιας μορφής» και στις 3/3 θα προβληθεί η περίφημη «Ηλέκτρα» του Μιχάλη Κακογιάννη με τα σκηνικά-κοστούμια του Σπύρου Βασιλείου, τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και πρωταγωνιστές τους Ειρήνη Παππά, Γιάννη Φέρτη, Αλέκα Κατσέλη, Μάνο Κατράκη (βραβείο καλύτερης κινηματογραφικής μεταφοράς στο Φεστιβάλ Καννών και υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, 1962).

INFO
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ - ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΡΙΑΝΤΗ Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, 210-7282333 Παραστάσεις: 1, 4, 7 & 10/3.


Διεθνή αστέρια του Λυρικού θεάτρου στο Ναμπούκο

Με μια σύγχρονη ματιά αντιμετωπίζεται ο πασίγνωστος «Ναμπούκο» στη σκηνοθεσία της Τζούλι Πέβσνερ, που θα δούμε σε νέα παραγωγή από τη Λυρική Σκηνή. Η όπερα μας ταξιδεύει στην εποχή του βασιλιά Ναβουχοδονόσορα (Ναμπούκο), που αιχμαλώτισε τους εβραίους και μετανόησε μόνο αφότου πίστεψε στον Ιεχωβά. Μόνο που στη συγκεκριμένη σκηνοθεσία η ιστορία του ματαιόδοξου βασιλιά γίνεται αφορμή για ένα σχόλιο απέναντι στους σύγχρονους πολέμους και την αλαζονεία της εξουσίας, επιφυλάσσοντας για το κοινό ένα ανατρεπτικό τέλος την ώρα του τελικού χορωδιακού μέρους των υπόδουλων εβραίων «Μεγαλοδύναμε Ιεχωβά».

Μια ντίβα της όπερας, η διάσημη Ουκρανή σοπράνο Μαρία Γκουλεγκίνα, θα χαρίσει τη λάμψη της στη Λυρική Σκηνή, αναλαμβάνοντας τον κεντρικό ρόλο της Αμπιγκαΐλε στο λυρικό δράμα του Βέρντι. Κοινό και ειδικοί αποθεώνουν τις ερμηνείες της διεθνώς -από τη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης μέχρι τη Σκάλα του Μιλάνου- αποκαλώντας τη «φωνητικό θαύμα» και «ιδανική ερμηνεύτρια του Βέρντι». Στο πλάι της Γκουλεγκίνα στο ρόλο του Ναμπούκο και σε διπλή διανομή θα δούμε τον -εξίσου διάσημο για τις ερμηνείες του στις όπερες του Βέρντι- Λέο Νούτσι (2 & 4/3) και τον Μαρκ Ράκερ (25 & 28/2), νικητή του δεύτερου διαγωνισμού Παβαρότι.

Τη διανομή συμπληρώνουν οι Ιβάν Μομίροφ, Δημήτρης Καβράκος, Βικτόρια Μαϊφάτοβα, Δημήτρης Κασιούμης, Φίλιππος Δελλατόλας, Αντωνία Καλογήρου. Η μουσική διεύθυνση είναι του Ηλία Βουδούρη, τα σκηνικά του Αντώνη Δαγκλίδη, τα κοστούμια της Τότας Πρίτσα, η χορογραφία του Πέτρου Γάλλια και οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου. Τη διεύθυνση της χορωδίας καρτά ο Νίκος Βασιλείου και της Μπαντίνας ο Γιώργος Αρβανίτης.

INFO
ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ- ΘΕΑΤΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑ Ακαδημίας 59-61, 210-3612461. Παραστάσεις: 25, 28/2 & 2, 4/3.

-Ιλειάνα Δημάδη-


Athens Gourmet..!

Διαβολικό... στέκι!

Το Hell's kitchen είναι μια γειτονιά στο δυτικό midtown της Νέας Υόρκης· όνομα και πράμα παλιότερα, την περίοδο που οι μετανάστες έφταναν με τα καράβια στην Αμερική και μετά το Ellis Island ανέβαιναν εκεί για να εγκατασταθούν.

Δύο Έλληνες φίλοι, που σπούδαζαν εκεί πριν από κάποια χρόνια, ονειρεύονταν ένα εστιατόριο cool και άνετο όπως πολλά στέκια στη Νέα Υόρκη. Να μπορείς να πας το μεσημέρι για πρόχειρο φαγητό ή μετά τη δουλειά για ένα ποτό ή για να τσιμπήσεις κάτι. Να μη χρειάζεται να φτιασιδωθείς, αλλά να νιώθεις άνετα και με γραβάτα. Απλά, χαλαρά. Και τελικά το όνειρό τους έγινε... «Κόλαση». Ήρθαν στην αντίστοιχη γειτονιά της Αθήνας, πίσω από το Δημαρχείο της Πλατείας Κοτζιά, και ανάμεσα σε εμπορικά, οίκους ανοχής, μπακάλικα, γραφεία και καταστήματα άνοιξαν το δικό τους «Hell's Kitchen». Ζεστό ως θα ώφειλε -Κόλαση γαρ- αλλά με άπλετο φως από τις τζαμαρίες, με cool μουσική και ατμόσφαιρα easy και χαλαρή. Τραπέζια, ένα μπαρ αλλά και ένα κεντρικό stand με stools για ποτό ή σνακ. Στο μενού θα βρείτε σούπες, σαλάτες, σάντουιτς, burgers, ζυμαρικά και κάποια κυρίως με ψάρι και κρέας. Για τις ομελέτες του έχω να πω τα καλύτερα - δοκίμασα εκείνη με αβοκάντο και ντομάτα.

Όπως και το ριζότο με μανιτάρια και παρμεζάνα, που ήταν γευστικό και σωστό στην υφή. Από το απλό burger, πάλι, μου έλειψε μια ζουμεράδα στο μπιφτέκι και μια σάλτσα που θα του πρόσφερε μια «τσαχπινιά». Η νεοϋορκέζικη πιπεράτη σερβίρεται περιλουσμένη με μια σάλτσα από μανιτάρια που είναι λίγο βαριά ειδικά για μεσημέρι.
Σε γενικές γραμμές στο «Hell's Kitchen» τρως συμπαθητικά και όχι δήθεν. Αλλά κυρίως απολαμβάνεις ένα απροσποίητο μποέμ περιβάλλον. Κι αυτό που σε κάνει να θέλεις να ξαναγυρίσεις είναι το στυλ του. Είτε αυτό προβάλλεται μέσα από τη μουσική και την cool ατμόσφαιρα, είτε από την πολύ καλή επιλογή κρασιών του ξένου αμπελώνα σε ποτήρι (12 λευκά, 3 ροζέ, 10 κόκκινα), είτε μέσα από τον κόσμο, τους ιδιοκτήτες του και τη «μέσα σε όλα» διάθεση για ζωή που αποπνέει. Την Κυριακή έχει brunch, ενώ τα βράδια μετά τις δέκα στήνουν έναν μπουφέ για να συνοδεύετε το ποτό σας με κάποιο μεζέ.

INFO
HELL'S KITCHEN Κλεισθένους 13, Πλατεία Κοτζιά, 2105241555, Τιμή: € 15-25. www.hellskitchen.gr.

-Ντένη Καλλιβωκά-

Σπιτάκια

Κάτω η πολυκατοικία!

Μια μοντέρνα ταβέρνα, διακοσμημένη με γούστο, χτίζει ένα γεφυράκι μεταξύ της κουλτούρας της γειτονιάς και των μοντέρνων αναγκών εξόδου. Θέλει όμως λίγη... προπόνηση στο κομμάτι της γεύσης.


Tην ώρα που τα γύρω μπαράκια και κλαμπάκια μπλέκουν μουσικές, ένα ήσυχο κομμάτι του Γκαζιού προτιμά να... μιξάρει φυλές. Εδώ ο χαρακτήρας της γειτονιάς, ξεχασμένος από καιρό σε άλλα, αναλόγως κεντρικά σημεία της Αθήνας, παραμένει στη θέση του. Στη θέση τους παραμένουν και τα εκεί μικρά σπιτάκια των προσφύγων (και κάποιων ντόπιων), πριν αναλάβει (φοβάμαι) να τα καταπιεί η αντιπαροχή. Σε αυτό το context, στη γεμάτη νεραντζιές Δεκελέων, δημιουργήθηκαν πρόσφατα τα άλλα «Σπιτάκια», μια μοντέρνα ταβέρνα βαμμένη στα λευκά -σαν τις ασβεστωμένες αυλές του παλιού καιρού- με ένα μικρό μπαράκι στο μπροστινό της κομμάτι πάνω από το οποίο κρέμονται ανάποδα (!) καρέκλες και σφαιρικά γλομπάκια. Το πάτωμα έχει στρωθεί με παλιού τύπου πολύχρωμα πλακάκια (τα έχουν συγκεντρώσει με κόπο), αγροτικά εργαλεία έχουν κρεμαστεί στους τοίχους των μικρών δωματίων, μεταλλικοί πολυέλαιοι στο ταβάνι, ενώ ένα λευκό πουκάμισο κολλημένο σε μια παλιά πόρτα φτιάχνει ένα ιδιαίτερο artwork: ο μοντέρνος μινιμαλισμός συναντά τη νοσταλγία.


Το «καδραρισμένο» μενού περιέχει, ανάμεσα σε άλλα, χούμους με καβουρδισμένο κουκουνάρι, το οποίο υστερεί λίγο ως προς την υφή (είναι λίγο υδαρές), φοβερό τηγανόψωμο -το φτιάχνει η μαμά του ιδιοκτήτη Γιώργου Πλέστη- και ωραία κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα. Στα συν οι τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι, που έρχονται πασπαλισμένες με ρίγανη, ενώ στα κυρίως, εκτός των ψητών, θα συναντήσεις ένα ψαρονέφρι συνοδευόμενο από αρωματικό πουρέ σελινόριζας και ένα όχι και τόσο πετυχημένο χουνκιάρ μπεγιεντί (η μελιτζάνα δεν αντιμετωπίζεται σωστά). Το σέρβις πάντως είναι ευγενικό, οι μουσικές επιλογές προσεγμένες ενώ στο τέλος, η απλή κρέμα με μαστίχα σου αφήνει μια γλυκιά αίσθηση. Ο χώρος είναι πραγματικά καλόγουστος και η οικειότητα που εκπέμπει γοητευτική· με λίγη παραπάνω προσοχή στην κουζίνα θα μπορούσε να γίνει αγαπημένο στέκι.

INFO
ΣΠΙΤΑΚΙΑ Δεκελέων 24 & Ζαγρέως, Γκάζι, 2103412323. Σάβ., Κυρ. & μεσημ. Έως 2.30 π.μ. Τιμή: € 25-30.

-Αντζελα Σταματιάδου-

Salonique gourmet


Διαθέτοντας πάντοτε ένα από τα καλύτερα εν Ελλάδι σέρβις, που όμως ωριμάζει διαρκώς, το «Alfredo's» είναι ένας χώρος με κουλτούρα grand restaurant που, διαθέτοντας ευτυχώς τις πλάτες του καζίνου, εξελίσσει διαρκώς την κουζίνα του. Πιάτα όπως το εξαιρετικό αρνάκι με κύμινο, κορίανδρο, πράσινες ελιές και σάλτσα αγγούρι-γιαούρτι, τη θεάρεστη πάπια με κάρδαμο, ξηρούς καρπούς και ψητό παντζάρι ή τον εξαιρετικό αστακό φρικασέ με κρέμα από αρωματικά βότανα και τρούφα τα ζηλεύει η Αθήνα.

Το opening της χρονιάς βεβαίως είναι το «Cloud Level» στο χώρο της παλιάς «Πορφύρας» του «Macedonia Palace». Εκεί το team του «Meat me» έχει στήσει ένα χώρο που γευστικά και διακοσμητικά έχει touch Λονδίνου και σερβίρει σύγχρονη word cuisine, τύπου χταπόδι με σαλάτα γουακαμόλε - εξίσου αξιοζήλευτο.

Η σύγχρονη μεσογειακή κουζίνα με γαλλικές, ιταλικές και ελληνικές νότες του «Ginger and Fred» στο ξενοδοχείο «Les Lazaristes» είναι πολύ καλή· από εκεί οι Αθηναίοι λιμπίζονται το ναπολεόν με ελιά γλυκό του κουταλιού και παγωτό ελαιόλαδο.

Ο πρίγκιψ των μεζέδων Σωτήρης Αδαλάκης κεντάει καινούργια τεφαρίκια· στο «Level» ο Γιουγκοσλάβος σεφ Tζέικ Γιοβάνοβιτς δίνει πάσες στην εξαιρετική κάβα, ενώ ακούγεται ότι ο Χρύσανθος και η «Ντομάτα» φλερτάρουν επιμόνως τη συμπρωτεύουσα.

Νέο Ελληνικό Θέατρο

Η βία της καθημερινότητας

Το παιχνίδι ή καλύτερα η μάχη των σχέσεων και το πρόσωπο της καθημερινής βίας είναι τα θέματα που πραγματεύονται οι δύο παραστάσεις του Νέου Ελληνικού Θεάτρου.

Το θρίλερ του έρωτα

«Το θρίλερ του έρωτα»

Η σχέση αδύναμου-δυνατού, εξουσιαστή και εξουσιαζομένου και η πάλη ανάμεσα στα δυο φύλα είναι ο πυρήνας του έργου που έγραψε ο Γιώργος Σκούρτης και σκηνοθέτησε ο Περικλής Καρακωνστάντογλου για το Νέο Ελληνικό Θέατρο. Ο Γιώργος Αρμένης και η Λίλα Καφαντάρη ζωντανεύουν στη σκηνή την ιστορία ενός ζευγαριού που, αν και αγαπιέται βαθιά, φτάνει σε ακραίες καταστάσεις. Οι προσωπικοί εφιάλτες τους και ο βιασμός -ψυχικός και για τους δύο αλλά και σωματικός για τη γυναίκα- που έχουν υποστεί ηθελημένα ή αθέλητα μέσα στη μακροχρόνη σχέση τους δεν τους αφήνει να ζήσουν με ειρήνη και ηρεμία. Ο συγγραφέας φέρνει μπροστά μας την ωμότητα και την καχυποψία των σχέσεων, θέτοντας τους ήρωές του διαρκώς σε εμπόλεμη κατάσταση. Αυτή η μάχη όμως τραβά σε μάκρος, κουράζει το θεατή και δεν του επιτρέπει να νιώσει συγκίνηση ακόμα και την ώρα της κάθαρσης. Και οι δύο ηθοποιοί ενσαρκώνουν τους ρόλους τους χωρίς ιδιαίτερες αξιώσεις στο συμβατικό σκηνικό του Δαμιανού Ζαρίφη.

Ενός πουλιού, μόνο, η φωνή...

«Eνός πουλιού, μόνο, η φωνή...»

Η θεατρική ομάδα Maniart δεν στερείται δημιουργικότητας και τόλμης. Αυτό αποδεικνύει και η επιλογή της να ανεβάσει το δύσκολο νεοελληνικό έργο του Γιάννη Παπαδόπουλου, που ακροβατεί ανάμεσα στη φάρσα και το δράμα. Η υπόγεια θεατρική σκηνή του Νέου Ελληνικού Θεάτρου χρησιμοποιήθηκε σωστά από τον σκηνοθέτη Βαγγέλη Χατζηνικολάου για το στήσιμο της παράστασης (ακατάλληλη για ανηλίκους) μέσα στο σκοτεινό σκηνικό του Γιώργου Λυντζέρη. Χωροταξικά το κοινό βρίσκεται μέσα στη δράση, στο άλσος όπου έξι άνθρωποι συναντιούνται τυχαία, δοκιμάζουν τα όριά τους και ενώνουν την κραυγή του φόβου και της απελπισίας τους. Το κείμενο δεν στάθηκε δυστυχώς ικανό να μας εισαγάγει βαθύτερα στην ουσία. Παρ' όλα αυτά οι ηθοποιοί Κλέων Γρηγοριάδης, Ράνια Σχίζα, Μαρία Σκαφτούρα, Δημήτρης Ντάσκας, Αγαπητός Μανδαλιός και Βασίλης Σιάφης το υποστήριξαν σθεναρά με τις ατόφιες ερμηνείες τους. Ξεχωρίσαμε τον Δημήτρη Ντάσκα, που με εσωτερικότητα και ευκινησία ερμήνευσε το ρόλο του κλοσάρ Μπεραλφιόν.

INFO
ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ Σπυρίδωνος Τρικούπη 34 & Κουντουριώτου 8, Εξάρχεια, 210-8253489.

-Μαρία Κρύου-

Φεστιβάλ Αθηνών the 2nd edition


Με ένα πληθωρικό πρόγραμμα -43 μέχρι στιγμής θεατρικές και χορευτικές παραγωγές και μετακλήσεις μεγατόνων- συμπυκνωμένο σε ένα δίμηνο (1/6-30/7), το 52ο Φεστιβάλ Αθηνών, το δεύτερο που συντονίζεται από τον «επανιδρυτή» του, Γιώργο Λούκκο, παρουσιάζει, όπως ακριβώς και το περσινό, τεράστιο ενδιαφέρον, επικυρώνοντας τον ανανεωμένο και καινοτόμο χαρακτήρα του.

Κι αν φαντάζει λιγουλάκι χαοτικό (τι θα πρωτοπρολάβουμε;), ίσως τελικά να είναι απλώς «προκλητικό» για τον υποψήφιο θεατή, ώστε ο ίδιος να χαράξει το δικό του δρόμο, αναζητώντας εκείνα τα θεάματα που του ταιριάζουν.

Για την ώρα, πάρτε βαθιά ανάσα και σημειώστε ποιους δεν πρέπει να χάσετε: την Αριάν Μνούσκιν, που ξανάρχεται με τη νέα της παραγωγή· το «Κουαρτέτο» με την Ιζαμπέλ Ιπέρ σε σκηνοθεσία του «μάγου» Μπομπ Ουίλσον· το αφιέρωμα στον κορυφαίο σύγχρονο χορογράφο Ουίλιαμ Φορσάιθ με παραστάσεις και installations του· ξανά τη Σιλβί Γκιλέμ, που αυτή τη φορά θα χορέψει πλάι στον εξίσου αιθέριο 'Ακραμ Καν το «Πόλεμος & Ειρήνη» στη σκηνοθεσία του πασίγνωστου στη Ρωσία Πιοτρ Φαμένκο· το σινεφίλ «Σήκωσε τα κόκκινα φανάρια» μεταφερμένο στη σκηνή από τον ίδιο τον Ζαν Γιμού· τους τρεις καραμπινάτους σκηνοθέτες του βερολινέζικου θεάτρου Φολκσμπίνε· τέσσερις παιδικές παραστάσεις ολκής· τις σπουδαίες ομάδες σύγχρονου χορού Nederlands Dans Theatre και Needcompany· τη Μάγια Λυμπεροπούλου να ανεβάζει τους «Δαιμονισμένους»· την Όλια Λαζαρίδου να κάνει θέατρο μέσα σε ένα τροχόσπιτο (!)· τον Γιάννη Κόκκο να σκηνοθετεί στην Επίδαυρο τη «Μήδεια» του Κερουμπίνι· ξανά την κατά Λευτέρη Βογιατζή «Αντιγόνη»· το σινεφίλ «8 Γυναίκες» με οκτώ γνωστούς άντρες ηθοποιούς, αρκετούς νέους Έλληνες καλλιτέχνες του θεάτρου και του χορού...

Η λίστα δεν έχει τέλος και, ευτυχώς, το καλοκαίρι δεν μοιάζει πλέον τόσο μακριά.

-Ιλειάνα Δημάδη-

«Αόρατο νήμα» και «Γράμμα σε έναν αρχιτέκτονα»

Εργο του Αλέξανδρου Τομπάζη στο Πολύδροσο Αμαρουσίου.


Η ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ EKΘΕΣΗ
«Αόρατο νήμα», του διεθνώς αναγνωρισμένου αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τομπάζη, λειτουργεί στο Μουσείο Μπενάκη (στο κτίριο της οδού Πειραιώς) και θα διαρκέσει έως τις 17 Απριλίου 2007.

Παράλληλα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Libro το νέο βιβλίο του Αλέξανδρου Τομπάζη με τίτλο «Γράμμα σε έναν αρχιτέκτονα».


Φωτογραφία

«Δίπτυχα» - Βασιλική Χατζηχαραλάμπου, Γιάννης Σταμούλης

Από 20 Φεβρουαρίου έως 3 Ματρίου 2007 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Αίθουσα «Γ. Ιακωβίδη», Ακαδημίας 50, τηλ.: 210-3621601

«Δίπτυχα» τιτλοφορείται η έκθεση φωτογραφίας της Βασιλικής Χατζηχαραλάμπους και του Γιάννη Σταμούλη στην αίθουσα «Γ. Ιακωβίδη» του Πνευματικού Κέντρου Αθηναίων. Ασπρόμαυρα φωτογραφικά δίπτυχα από δυο βλέμματα σε κοινές ή παράλληλες διαδρομές στο χώρο και το χρόνο. Η Βασιλική Χατζηχαραλάμπους και ο Γιάννης Σταμούλης διδάσκουν φωτογραφία στο Φωτογραφικό Εργαστήριο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Βύρωνα από το 1999 και έχουν λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

«Interim» - Γιώργης Γερόλυμπος

Εως τις 31 Μαρτίου, Γκαλερί a.antonopoulou.art., Αριστοφάνους 20, 105 54, Αθήνα,www.aaart.gr

Η γκαλερί a.antonopoulou.art. παρουσιάζει τη νέα έκθεση του καλλιτέχνη - φωτογράφου Γιώργη Γερόλυμπου με τίτλο Interim. Στην προηγούμενη έκθεσή του με τίτλο «Terza natura» ο Γιώργης Γερόλυμπος παρουσίαζε τις αλλαγές του τοπίου και του φυσικού περιβάλλοντος από την ανθρώπινη επέμβαση. Αντίθετα στη νέα του δουλειά κυριαρχούν οι φωτογραφίες εσωτερικών χώρων. Ως φωτογράφος και αρχιτέκτων, έχει περιπλανηθεί σε χώρους ιδιωτικούς και δημόσιους, επώνυμους για την αρχιτεκτονική τους αλλά και ανώνυμους, παρατηρώντας τα ενδιάμεσα στάδια των μεταμορφώσεών τους.

Εικαστικά

Γιάννης Ζαγοριανάκος

Εως 10 Μαρτίου, στην Αίθουσα Τέχνης «ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ artlife», Ηροδότου 11, Κολωνάκι, τηλ: 210-7221200, φαξ: 210 7221304, www.astrolavos.gr

Ο Γιάννης Ζαγοριανάκος στην ατομική του έκθεση παρουσιάζει κατασκευές με «πρώτη ύλη» το μόλυβδο, τον οποίο μεταμορφώνει επεμβαίνοντας με χρώματα και χημικές αντιδράσεις. Τα δισδιάστατα φύλλα του μετάλλου, κόβονται σε διαφορετικά σχήματα φόρμες, τσακίζονται και επιζωγραφίζονται, αποκτώντας νέα υπόσταση. Χρωματιστές φιγούρες μουσικών, χορευτών, περίεργων ζώων, απλώνονται σαν ένα πολύχρωμο γαϊτανάκι ανάμεσα σε μικρές πόλεις που θυμίζουν Άπω Ανατολή, ενώ ανάμεσά τους κυκλοφορούν χρωματιστοί σκαραβαίοι που ενσωματώνονται και αυτοί σε ένα μαγικό παιχνίδι και κάνουν το θεατή να γίνεται συμμέτοχος σε ένα ταξίδι στον κόσμο της φαντασίας και του παραμυθιού. Το «pop» ζωγραφικό ιδίωμα του Γ. Ζαγοριανάκου βγάζει μια αίσθηση ζεστή, μεσογειακή, που απορρέει από τη θερμή χρωματική παλέτα που οικειοποιείται ο καλλιτέχνης και τα μαλακά, με έφεση στην καμπύλη, περιγράμματα που ορίζουν τις μορφές των έργων - κατασκευών του.


«Αίγυπτος, μνήμες και σύμβολα»

«ΑΙΓΥΠΤΟΣ, μνήμες και σύμβολα» είναι ο τίτλος της έκθεσης του Αιγύπτιου ζωγράφου Απόστολου Κυρίτση στην αίθουσα του Αιγυπτιακού Μορφωτικού Κέντρου Αθηνών (Πανεπιστημίου 6) υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Αθήνα. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 5 Μαρτίου στις 7.30 μ.μ.

Θέατρο

«Τίποτα δικό μου» - Έντουαρντ Μποντ

Από 28 Φεβρουαρίου, Θέατρο Πορεία, Τρικόρφων 3-5 και 3ης Σεπτεμβρίου, Πλατεία Βικτωρίας, τηλ.: 210-8210991, www.dolichos.gr

Πρεμιέρα του μελλοντολογικού έργου του Έντουαρντ Μποντ, «Τίποτα Δικό μου» (τρίτο μέρος της Τριλογίας Big Brum), στο θέατρο Πορεία, σε μία συμπαραγωγή των εταιρειών θεάτρου Νόησις και Δόλιχος. Ο ανατρεπτικός Μποντ παρουσιάζει τον κόσμο του 2077, έναν κόσμο όπου οι αρχές έχουν τον απόλυτο έλεγχο του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Στόχος του έργου να μας κρατήσει σε επαγρύπνηση ως προς την τάση της κοινωνίας και αυτών που την κατευθύνουν, να ενισχύουν τον έλεγχο και την καταστολή.

Μουσικοθεατρική Παράσταση σε κείμενα του Ανδρέα Εμπειρίκου

Από 23 Φεβρουαρίου - 18 Μαρτίου, στο Λουτρό των Αέρηδων, Κυρρήστου 8, Πλάκα τηλ.: 210-3244340

Ο Μιχάλης Κλαπάκης σε συνεργασία με τη θεατρική Εταιρεία Πόλις παρουσιάζουν μια μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη σε ποιητικά ( και όχι μόνον ) κείμενα του Ανδρέα Εμπειρίκου. Ένας ευφάνταστος ψυχαναλυτής των αρχών του 20ού αιώνα, μετέρχεται ανορθόδοξες για την εποχή μεθόδους ψυχοθεραπείας. Με την αποκλειστική και καθαιρετική χρήση των ήχων οδηγεί μία γυναίκα στην αποκάλυψη μύχιων σκέψεων, φαντασιώσεων, αισθήσεων. Ο Έρωτας και η Ελευθερία, ή η ελευθερία μέσα από τον έρωτα, στον λόγο του υπερρεαλιστή ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκου ηχεί πιο σύγχρονη από ποτέ... Σκηνοθεσία: Ελένη Γεωργοπούλου. Παίζουν: Αιμιλία Βάλβη, Μιχάλης Κλαπάκης.

«Μήπως άργησα;» - Ομάδα ANADA KADA

Κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη στη Θύρα Τέχνης, Σαρρή 14, Ψυρρή,

Η ομάδα ANADA KADA (στα σανσκριτικά σημαίνει: αυτό που είναι στην καρδιά και θέλει να εκφραστεί) ανεβάζει το έργο του Vimal Shab (όχι δεν είναι ινδός είναι το ψευδώνυμο του Χάρη Μπόσινα) «Μήπως άργησα;».

Μια μαύρη κωμωδία που ασχολείται με τις σκέψεις που μένουν κλειδωμένες στο μυαλό μας και διογκώνονται για να ξεσπάσουν συχνά την πιο ακατάλληλη στιγμή. Πολλές ανατροπές και ένα φινάλε με μια guest έκπληξη διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων θεατών που απολαμβάνουν το ποτό τους.

Η σκηνοθεσία είναι της Αθηνάς Αλεξοπούλου και του Χάρη Μπόσινα, σκηνικά-κοστούμια του Χρήστου Νικολόπουλου και τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Δημήτρης Χαβρές, Δέσποινα Νικητίδου, Μαρία Κοκκινάκη, Αθηνά Αλεξοπούλου, Χάρης Μπόσινας και η Μίλυ-Μίλυ.

Ζωγραφίζοντας (για) τον Αριστοφάνη...


ΕΚΘΕΣΗ του Αλέξη Κυριτσόπουλου με τίτλο «Ζωγραφική για τον Αριστοφάνη» παρουσιάζει το Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Βασ. Όλγας 108).

Στην έκθεση αυτή, που παρουσιάστηκε αρχικά στην Πάτρα και κατόπιν στην Αθήνα, ο γνωστός ζωγράφος και εικονογράφος έχει συγκεντρώσει περίπου διακόσιες ζωγραφιές, μικρών και μεγάλων διαστάσεων, που έχουν ως θέμα ή αφορμή δύο κορυφαία έργα του Αριστοφάνη, τους Αχαρνής και τη Λυσιστράτη.

Ο Κυριτσόπουλος πρωτοασχολήθηκε με τον Αριστοφάνη το 1976, όταν φιλοτέχνησε τα σκηνικά για την πρώτη μουσική παράσταση του Διονύση Σαββόπουλου Αχαρνής: Ο Αριστοφάνης που γύρισε από τα θυμαράκια, «όπου οι ζωγραφιές έπαιζαν με τους ηθοποιούς και βοηθούσαν στην εξέλιξη της σκηνικής δράσης» σημειώνει ο Κυριτσόπουλος στο μικρό βιβλιαράκι που κυκλοφόρησε με αφορμή την έκθεση.

Ο πόλεμος και η ειρήνη, ο έρωτας σε όλη την αμφίρροπη δόξα του, η αιώνια κωμωδία των κοινωνικών ηθών, η συλλογική δράση του Χορού και οι περιπέτειες των πρωταγωνιστών, το θαυμαστό, το ευτράπελο και το γελοίο, όλο το πάθος και η ποικιλία της αριστοφανικής κωμωδίας αποτυπώνονται εδώ με τη χρωματική γενναιοδωρία και την ευφρόσυνη ελευθερία του Κυριτσόπουλου.

Η έκθεση συνθέτει εντέλει ένα ενιαίο ζωγραφικό έργο, που παρακολουθεί από κοντά τους μύθους και την απαράμιλλη ανθρωπογνωσία του Αριστοφάνη, για να αφηγηθεί τη δική του ιστορία, με τις δικές του εποχές, τις δικές του εντάσεις και ανατάσεις, τις δικές του παραβάσεις και τη δική του ομορφιά: μια ιστορία που ξεκίνησε το 1976 και μάλλον συνεχίζεται έως σήμερα.


Info

Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Βασ. Όλγας 108).

Η έκθεση θα λειτουργήσει έως τις 15 Απριλίου 2007 με το εξής ωράριο: Τρίτη έως Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή ώρες 10:00 - 18:00, Παρασκευή 10:00 - 14:00 και 18:00 - 21:00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Για ομαδικές επισκέψεις, πρέπει να προηγείται συνεννόηση με το Κέντρο στα τηλέφωνα 2310-295170-1.

Τέσσερις ζωγράφοι συνομιλούν...

Γιάννης Τσαρούχης, «Το μαρτύριο του Αγίου Σεβαστιανού», 1970.
THN ανατρεπτική σημασία του συλλέκτη, που δεν επενδύει απλώς στην τέχνη, αλλά ουσιαστικά συνδιαμορφώνει τις τάσεις και την κατεύθυνσή της, έρχεται να αναδείξει η έκθεση της Συλλογής Πορταλάκη.

Στην έκθεση της Συλλογής Πορταλάκη, που θα διαρκέσει ως τις 31 Ιουλίου, παρουσιάζονται έργα των Μπουζιάνη, Τσαρούχη, Διαμαντόπουλου και Εγγονόπουλου που ανήκουν στη συλλογή.

Το ενδιαφέρον δεν εστιάζεται, προφανώς, στην αυτόνομη παρουσία των έργων, αλλά και στο διάλογο που αναπτύσσουν μεταξύ τους, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν επιλεγεί με άξονα την ιστορική ή χειρονομιακή συγγένειά τους.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει για τον επισκέπτη η ανάγνωση των διαφορετικών προσωπικών διαδρομών των καλλιτεχνών, σύμφωνα και με το πνεύμα της συλλογής: «Κάτω από ιδιάζουσες συνθήκες ξεκινά η περιπέτεια του Μπουζιάνη, ενώ η αναζήτηση του Τσαρούχη, του Διαμαντόπουλου και του Εγγονόπουλου στη δεκαετία του '30 έρχεται να δείξει ότι μέσω της Αναζήτησης του Καινούργιου, μπορεί να επιτευχθεί η Μετάβαση προς την Ελληνικότητα».

Διαμαντής Διαμαντόπουλος, «Χρωματική Σπουδή», 1949-1978.
Οπωσδήποτε έχει ξεχωριστή σημασία να αναγνώσει κανείς τις προθέσεις και τα κίνητρα (καλλιτεχνικά και όχι μόνο) του συλλέκτη. Ο Ζαχαρίας Πορτολάκης αναφέρει χαρακτηριστικά στον προσεγμένο κατάλογο της έκθεσης: «Τα έργα των Γιώργου Μπουζιάνη, Γιάννη Τσαρούχη, Διαμαντή Διαμαντόπουλου και Νίκου Εγγονόπουλου ανήκουν στην ιστορία αυτού του τόπου, οι δε καλλιτέχνες αποτελούν τη βάση του Νεώτερου Ελληνικού Πνεύματος για τη δημιουργία της τότε εθνικής ταυτότητας.

Μιας ταυτότητας που βγαίνει μέσα από την κρίση των αξιών του ελληνικού χώρου μετά το 1922 και από τη θέση της Ελλάδας προς τη Δύση».

Η έκθεση έχει σκοπό να ξαναδεί τη γενιά του '30 με αφετηρία τη δεσπόζουσα μορφή του Γιώργου Μπουζιάνη, αυτής της ιδιάζουσας περίπτωση του κορυφαίου καλλιτέχνη που πολεμήθηκε από τους κατεστημένους κύκλους και περιθωριοποιήθηκε χάρη στο ανατρεπτικό του έργο.

Info: Συλλογή Πορτολάκη, Πεσμαζόγλου 8, 8ος όροφος, τηλ.: 210- 3318933
Ωρες λειτουργίας της έκθεσης: Τετάρτη 6 μ.μ.-8μ.μ. και Σάββατο 11 π.μ. - 3 μ.μ.

Τριανόν - Ολύμπιον: Ισλανδικό αφιέρωμα


H ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Κινηματογράφου & Οπτικοακουστικών Μέσων του υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με τo Ισλανδικό Κέντρο Κινηματογράφου οργανώνουν αφιέρωμα στον κινηματογράφο της Ισλανδίας, με τίτλο «Οψεις του Ισλανδικού Κινηματογράφου» από την 1η έως τις 7 Μαρτίου στον κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21) και στη Θεσσαλονίκη στον κινηματογράφο Ολύμπιον, αίθουσα «Παύλος Ζάννας» (Πλατεία Αριστοτέλους) από τις 8 έως τις 14 Μαρτίου.

Συνεργασία Μάρτιν Σκορτσέζε, Μικ Τζάγκερ σε ταινία

Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Μάρτιν Σκορτσέζε δεν επαναπαύεται στις δάφνες του. Ενώ έχουν περάσει μόλις δύο ημέρες από το θρίαμβο του "Πληροφοριοδότη", που του χάρισε το βραβείο σκηνοθεσίας και καλύτερης ταινίας, ο Σκορτσέζε ανακοίνωσε τη συνεργασία του με το θρυλικό μουσικό της ροκ Μικ Τζάγκερ του συγκροτήματος των Rolling Stones για τις ανάγκες της ταινίας The Long Play.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κινηματογραφικής εταιρίας Paramount, η ταινία αναφέρεται στη βιομηχανία της μουσικής, καλύπτει τρεις δεκαετίες και βασίσθηκε σε μια ιδέα του Τζάγκερ ο οποίος θα είναι και συμπαραγωγός. Δεν έχει ανακοινωθεί εάν ο θρυλικός Μικ θα παίξει στην ταινία.

Ο Τζάγκερ και ο Σκορτσέζε συνεργάσθηκαν πρόσφατα για ένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία των Rolling Stones που γυρίσθηκε στο Μπήκον Θήατερ της Νέας Υόρκης και θα προβληθεί αργότερα φέτος.

Saturday, February 24, 2007

ThE LakE..

http://www.theworldofadam.com/thelake.html

Antony And The Johnsons

In youth's spring, it was my lot
To haunt of the wide earth a spot
To which I could not love the less
So lovely was the loneliness
Of a wild lake, with black rock bound
And the tall trees that towered around

But when the night had thrown her pall
Upon that spot as upon all
And the wind would pass me by
In its stilly melody

My infant spirit would awake
To the terror of the lone lake
My infant spirit would awake
To the terror of the lone lake

Yet that terror was not fright
But a tremulous delight
And a feeling undefined
Springing from a darkened mind
Death was in that poisoned wave
And in its gulf a fitting grave
For him who thence could solace bring
To his dark imagining
Whose wildering thought could even make
An Eden of that dim lake

But when the night had thrown her pall
Upon that spot as upon all
And the wind would pass me by
In its stilly melody

My infant spirit would awake
To the terror of the lone lake
My infant spirit would awake
To the terror of the lone lake

Springing from a darkened mind
So lovely was the loneliness
In youth's spring, it was my lot
In its stilly melody
An Eden of that dim lake
An Eden of that dim lake
Lone, lone, lonely...

MysteRies Of LovE..

http://www.theworldofadam.com/mystery.html

Antony And The Johnsons

Sometimes
A wind blows
And you and I
Float
In love
And kiss forever
In a darkness
And the mysteries of love
Come clear
And dance
In light
In you
In me
And show
That we
Are Love

Sometimes
A wind blows
And you and I
Float
In love
And kiss forever
In a darkness
And the mysteries of love
Come clear
And dance
In light
In you
In me
And show
That we
Are Love

Hope ThEre's SomEone..

Antony and the Johnsons

Hope there's someone
Who'll take care of me
When I die, will I go

Hope there's someone
Who'll set my heart free
Nice to hold when I'm tired

There's a ghost on the horizon
When I go to bed
How can I fall asleep at night
How will I rest my head

Oh I'm scared of the middle place
Between light and nowhere
I don't want to be the one
Left in there, left in there

There's a man on the horizon
Wish that I'd go to bed
If I fall to his feet tonight
Will allow rest my head

So here's hoping I will not drown
Or paralyze in light
And godsend I don't want to go
To the seal's watershed

Hope there's someone
Who'll take care of me
When I die, Will I go

Hope there's someone
Who'll set my heart free
Nice to hold when I'm tired

Thursday, February 22, 2007

The What Kind Of Frog Are YOU? Quiz

http://allaboutfrogs.org/funstuff/frogtest.php3

(I am the Red Eyed Tree Frog..!)

How Do You Say 'FROG' in anoTher LanguaGe?

Afrikaans frog/toad: padda
Albanian frog: bretkocë/ toad: thithëlopë, zhabë
Ayapathu(an Australian language):frog: thata
Arabic frog: difdi' or dafda' /toad: difdi' al-jabal (lit. 'mountain frog')
Azerbaijani frog: qurbaga
Bengali frog: byang
Bulgarian frog: zhaba (ZHA-ba) (same Cyrillic spelling as Russian)
Cambodian frog: gong-gaip
Catalan frog: granota /toad: gripau
Chinese frog: qing wa
Danish frog: frø/ toad: tudse
Dutch frog: kikker /toad: pad
Ethiopian frog: enkurarit
Esperanto frog: rano /toad: bufo
Finnish frog: sammakko/ toad: rupisammakko (lit. 'scab-frog')
Fiji Island frog or toad: boto (kra-PO)
French frog: grenouille/ toad: crapaud (kra-PO)
Gamilaraay (an Australian aboriginal language)Frog: gindjurra
German frog: der Frosch /toad: die Krøte
Greek frog: batrachos (accent on first syllable)
Hausa frog: kwado
Hawiian frog: poloka, lana, mo'o lele lu'elu'e
Hungarian frog: beka /toad: varangy
Indonesian frog: kodok
Italian frog: ranocchio (m. rhymes with Pinocchio!) or ranna (f. cf latin)
Icelandic frog: froskur toad: karta
Irish frog: loscann toad: buaf
Japanese tree frog: amagaeru/ frog: kaeru or kawazu/ singing frog: kajika /bullfrog: tonosamagaeru
Kazak frog: qurbaqa (same Cyrillic spelling as Uzbek)
Kyrgyz frog: baka
Korean frog: Kae-gu-ri toad: tu-ggo-bi
Latin frog: rana /small frog: ranunculus/ toad: bufo
Lao frog: gop toad: kaan-kak
Lithuanian frog: varlé toad: rupuzé
Malay (Malaysian) frog: katak
Norwegian frog: frosk (pr. 'frosh') /toad: padde (cf. Dutch and Swedish)
Persian frog/toad: qúrbághih (gore-baah-gey)
In Tagalog (language of Manila, the capital), frog: palaka
In Visayas (a region in Southern Philippines), frog: paka
Polish frog: zaba (where z is pronounced like J in the french name Jaques)
Portuguese frog: rã, rana /toad: sapo
Romanian frog: broasca
Russian frog: lyagushka (lya-GOOSH-ka) toad: zhaba (ZHA-ba)
Samoan frog: rane
Sanskrit frog: bheka
Scots Gaelic frog: losgann (cf. Irish)/ Northern)Sotho frog/toad: segwagwa, segwegwe
Serbian frog: zaba
Slovene frog: zhaba (zaba)/toad: krastacha (krastaèa)
Spanish frog: rana/ toad: sapo
Swahili frog/toad: chura
Swedish frog: groda/ toad: padda
Tamil frog: tappaLai
Tatar frog: baka
Tibetan frog: sbal pa / toad: sbal pa rigs shig (literally "a kind or species of frog")
Thai frog: gòp (kab)/ toad: kang-kok (khAngak)
Tagalog frog/toad: palakâ
Turkish frog: kurbaga /toad: kara kurbaga (lit. 'black frog')
[N.B. "g" is silent] (cf. Azerbaijani, Kazak, Kyrgyz, Tatar, Turkmen, Uigher, Uzbek)
Turkmen frog: gurbaga
Uighur frog: paqa
Ukranian frog: zhaba (ZHA-ba) (same Cyrillic spelling as Russian)
Urduf frog: meyñDak
Uzbek frog: qurbaqa
Vietnamese frog: con éch/ toad: con cóc
Welsh frog: broga/ toad: llyffant
Westerlauwer Frisian (a Germanic languag spoken in the Netherlands)frog: kikkert/ toad: podde
Yoruba frog: àkèré kònkò/ toad: òpòló
Zulu frog: isele, iselesele, ingxangxa, ixoxo, ujunguju (frog spawn)/ toad: isele, iselele, igcogcoma, isinana (plantana)


P.S..
I know it is strange but I have this 'thing' about frogs..There is also a link in my blog about frog facts etc..Maybe it's their colour(s)..maybe it's their spooky and funny looking eyes and shape..dunno..they's just frogs..u know?

Wednesday, February 21, 2007

AgeNda (Σάββατο 24/02/2007)

Juan Carlos Caceres - The Tango Voice In & Out



Ο πιανίστας και τραγουδιστής Juan Carlos Caceres, επικεντρωμένος στα παραδοσιακά μουσικά στοιχεία του tango (δηλαδή στη μορφική ιδιαιτερότητα της milonga, του candombe και της habanera), έχει να μας επιδείξει το προσωπικό του ερμηνευτικό στιλ γεμάτο συναισθήματα, με την αισθητική του γαλλικού «νέου κύματος» να χαρακτηρίζει τα τραγούδια του. Μπορεί να έχει λίγους δίσκους στο ενεργητικό του, όμως είναι ολοκληρωμένοι τόσο αισθητικά όσο και καλλιτεχνικά. Ο Caceres δίνει έμφαση στα αφρικανικά στοιχεία της αργεντίνικης μουσικής παράδοσης μέσα από το κλασικό tango και με καίριες παρεμβολές από την τζαζ.
Info: Από Παρασκευή 23/2 έως Πέμπτη 1/3 στο Half Note Music Club. Τηλ. κρατήσεων: 210 9213310.

HALF NOTE JAZZ CLUB


EVENTS
Juan Carlos Caceres, Παρασκευή 23/2 - Πέμπτη 1/3.
Mercadonegro - Electric Salsa - Παρασκευή 9 έως και Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου. Ώρα έναρξης 22.30, Κυριακή 20.30. Τιμή εισόδου από €20 έως €40.
Mahmoud Fadl, Drummers of the Nile & Joumana - Παρασκευή 2/2/07 έως Πέμπτη 8/2/07, Ώρα έναρξης Δευτέρα - Σάββατο 22.30, Κυριακή 20.30. Είσοδος €20 - 40.

Πόλη:Αθήνα
Διεύθυνση:Τριβωνιανού 17
Τ.Κ.: 11636
Τηλέφωνα:210 9213310


Isabelle Antena - H γκουρού της bossa nova-jazz




Υπήρξε μεγάλη έμπνευση για καλλιτέχνες που ακολούθησαν τα μουσικά της μονοπάτια, καθώς η ζεστή της φωνή και η πολύπλευρη μουσική προσωπικότητα την καθιστούν ικανή να μαγέψει ερμηνεύοντας από jazz μέχρι σύγχρονη ηλεκτρονική bossa nova. Η καριέρα της ξεκινά στις αρχές του '80 με το group των Antena και το πρώτο electro-samba τραγούδι της μουσικής ιστορίας, το «The Boy From Ipanema». Σύντομα η μπάντα διαλύθηκε και η Isabelle ξεκίνησε solo καριέρα με το ίδιο όνομα. Μαζί με τον Gilles Martin ιδρύει τη δική της δισκογραφική Harlem Moon και ξεκινά μια καταξιωμένη καριέρα, δίπλα σε καλλιτέχνες όπως Earth Wind & Fire και Kool & The Gang. Οι περιοδείες της ανά τον κόσμο πληθαίνουν, ενώ στη λίστα των συνεργατών της προστίθενται και οι Thievery Corporation, Nicola Conte, Buscemi και άλλοι. Η γαλλίδα ντίβα θα εμφανιστεί με πλήρη μπάντα στο Planet Music, το Σάββατο 24/2 και την Κυριακή 25/2.
Ιnfo: Οι πόρτες ανοίγουν το Σάββατο 22.00 & την Κυριακή 21.00. Είσοδος: €30 ταμείο, €25 προπώληση (Metropolis, Ticket House, Vinyl Microstore, Rock & Roll Circus)


PLANET MUSIC

EVENTS
Σάββατο 24/2, Κυριακή 25/2 - Isabelle Antena, Είσοδος: €30.
Παρασκευή 23/2: Jason Molina, Eίσοδος €28. Προπώληση: Μetropolis, Ticket House, Vinyl Microstore, Rock&Roll Circus.
Κυριακή 28/1/07: Suave Gap, Mary's Flower Superhead & Curbside - Greek Power - Είσοδος: €10.
Παρασκευή & Σάββατο 2-3/2/07: Holly Golightly, Είσοδος: €35, Έναρξη: 22.00

Πόλη:Αθήνα
Μετς
Διεύθυνση:Αρδήττού 44
Τηλέφωνα: 210 9237109

The Hacker & Solar + Ison - Electro tunes




Θεωρείται ένας από τους από τους καλύτερους γάλλους εκπροσώπους της γαλλικής techno σκηνής. Ανακαλύπτει νωρίς την dark πλευρά της electro και δείχνει προτίμηση στην hardcore wave. Το 2000 κυκλοφόρησε το πρώτο του album «Melodies en sous sol» στο οποίο ανακαλύπτει επιτέλους τον ήχο του, με επιρροές από το Detroit, τους Kraftwerk, το γερμανικό rave ήχο και τους synthesizer ρυθμούς της new wave εποχής. Ένα χρόνο αργότερα διαδίδει με τη Miss Kittin τη νέα τρέλα που λέγεται electro-clash, μέσω του δίσκου «First Album». To 2004 επιβεβαιώνει την αγάπη του στον αναλογικό ήχο με το δίσκο «Reves Mecaniques», ο οποίος θεωρείται το πιο ώριμο album του. Στο Luv θα εμφανιστεί μαζί με τους Solar και Ison, το Σάββατο 24/2. Είσοδος €25.

LUV

EVENTS
The Hacker & Solar + Ison - Σάββατο 24/2, Είσοδος €25.
Satoshi Tomiie - Παρασκευή 23/2, Είσοδος: €30.
Jedi Mind Tricks - Πέμπτη 22/2.
Ο James Holden αναλαμβάνει τα dexx του Luv για να δημιουργήσει την καλύτερη progressive house βραδιά. - (Παρασκευή 2/2/07)
O Michel De Hey έρχεται στο Luv για να θερμάνει τα dance floors με techno & tech house beats. - (Σάββατο 3/2/07)

Κόστος Εισόδου: 15€
Περιοχή: Θησείο
Διεύθυνση: Ερμού & Πλ. Αγ. Ασωμάτων 1
Τ.Κ.: 10554
Τηλέφωνα:210 3224553

AgEnDa... (Παρασκευή 23/02/2007)

Jason Molina - The one for indie rockers



Τον αποκάλεσαν «συνεχιστή του Neil Young». Κάποιοι άλλοι «νέο Dylan». Η ουσία είναι πως ο Jason Molina είναι σίγουρα ένας καλλιτέχνης με μοναδική και αινιγματική προσωπικότητα. O τραγουδιστής και δημιουργός έγινε παγκοσμίως γνωστός με το project Songs: Ohia. Το 2003 κυκλοφόρησε το album «Magnolia Electric Co», που αποτέλεσε σταθμό για εκείνον και την μπάντα του, καθώς σηματοδοτούσε τόσο τη μεταλλαγή του ονόματος της μπάντας στο ομώνυμο CD όσο και την αρχή μιας πορείας πιο rock διαθέσεων, επηρεασμένης από τις folk-rock μελωδίες των δεκαετιών '60-'70 και τις heavy metal ρίζες του. Έκτοτε, ο Molina παρουσίασε και solo albums, μείγματα ηλεκτρικού rock και χαμηλότονης «ρητορικής».

Tον υποδεχόμαστε πρώτη φορά στο Planet Music στις 23/2. Eπιτέλους!
Ιnfo: Eίσοδος €28. Προπώληση: Μetropolis, Ticket House, Vinyl Microstore, Rock&Roll Circus.

PLANET MUSIC

Σάββατο 24/2, Κυριακή 25/2 - Isabelle Antena, Είσοδος: €30.
Παρασκευή 23/2: Jason Molina, Eίσοδος €28. Προπώληση: Μetropolis, Ticket House, Vinyl Microstore, Rock&Roll Circus.
Κυριακή 28/1/07: Suave Gap, Mary's Flower Superhead & Curbside - Greek Power - Είσοδος: €10.
Παρασκευή & Σάββατο 2-3/2/07: Holly Golightly, Είσοδος: €35, Έναρξη: 22.00

Περιοχή: Μετς
Διεύθυνση: Αρδήττού 44

Μalcolm McLaren - The party is here...




Για ένα show ειδικά σχεδιασμένο για το ελληνικό κοινό, ο Μalcolm ΜcLaren έρχεται στη χώρα μας. Την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, στο Fuzz, ο άνθρωπος που ανέδειξε τους Sex Pistols, αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη του punk κινήματος στην Αγγλία και επηρέασε καθοριστικά την pop κουλτούρα, θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Τραγουδιστής, παραγωγός ταινιών, όπως το πρόσφατο Fast Food Nation, συγγραφέας και mananger της συντρόφου του Vivienne Westwood στο χώρο της μόδας, θα αποδείξει πως κανείς δεν θεωρείται τυχαία θρύλος. Στο αυτοβιογραφικό shοw του ο ΜcLaren πρόκειται να παρουσιάσει τις μουσικές δημιουργίες του, μικρού μήκους ταινίες από το αρχείο του, ενώ είναι δεδομένο πως θα τιμήσει το καθιερωμένο παιχνίδι του: συνομιλία με το κοινό. Το πιο εντυπωσιακό consumer trend στην πόλη μας.
Tιμή εισιτηρίου: €31,80

FUZZ

Η άνοδος του live clubbing
Η νέα πρόταση γι' αυτό το χειμώνα άνοιξε στη θέση του παλιού Club 22 και ήδη έχει συναρπάσει τη νυχτερινή μας ζωή. Το club χωρίζεται σε δύο μέρη. Το κάτω επίπεδο είναι διάσπαρτο από stands και στο βάθος του χώρου βρίσκεται το κεντρικό μπαρ σε σχήμα ημικυκλίου. Η πρoσοχή, όμως, συγκεντρώνεται πάνω από το bar, όπου βρίσκεται η μουσική σκηνή και φιλοξενεί τις πιο ζωντανές μπάντες και ξεχωριστά events. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο μια δυνατή ομάδα χορευτών, τραγουδιστών και ηθοποιών, με αρχηγό το Γιώργο Χρανιώτη, εναλλάσσεται με dj sets. Η δυνατή σκηνική παρουσία του Χρανιώτη κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο, ενώ στις δύο πλευρές της σκηνής εντυπωσιακά φωτιστικά και προβολικά παιχνίδια διαδέχονται σέξι χορευτικά. Μουσικά, απολαμβάνουμε από ροκ μπαλάντες μέχρι ποπ επιτυχίες. Ακούγονται αρκετά σύγχρονα συγκροτήματα, αλλά η μπάντα δεν περιορίζεται χρονολογικά και ερμηνεύει έως και 60's κομμάτια με ροκ ενορχήστρωση και αρκετά funky διάθεση. Ακριβώς απέναντι από τη σκηνή παίρνει τη σκυτάλη ο dj για να συμπληρώσει τις δυναμικές live performances. Στο πάνω επίπεδο η διακόσμηση είναι λιτή, βιομηχανική και κυριαρχούν οι άνετοι κόκκινοι καναπέδες από τους οποίους απολαμβάνουμε την πανοραμική άποψη του κλαμπ.

Info: Είσοδος: €­13 (με ποτό). Ποτό: €­9. Φιάλη: €­80 (απλή), €­100 (special).

Κίτρινα Ποδήλατα, Δευτέρα 26/2, Τιμή εισιτηρίου €15.
Μalcolm McLaren, Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, Tιμή εισιτηρίου: €31,80
Koop - Σάββατο 3/2/07, Είσοδος: €30, Ώρα έναρξης: 21.00
African China & Lady Erosion - Κυριακή 4/2/2007, Ώρα Έναρξης 21.30, Είσοδος €20.


The Flaming Stars & Devastations



Την Παρασκευή 23/2 η σύγχρονη pop/rock σκηνή γιορτάζει στο Gagarin 205, με εκπροσώπους τους βρετανούς Flaming Stars και τους αυστραλούς Devastations. Οι τελευταίοι, λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του δεύτερου album τους «Coal» έρχονται για να σαγηνεύσουν για πρώτη φορά το ελληνικό κοινό με τις μελαγχολικές ιστορίες τους. Η υπόγεια ένταση που χαρακτηρίζει τα τραγούδια τους, η μελωδικότητα, οι στίχοι για ταραγμένες σχέσεις σε συνδυασμό με ηλεκτρικές κιθάρες, πιάνο και πλήκτρα, είναι μερικά από τα στοιχεία που φέρνει τους Devastations πιο κοντά στο ευρύ κοινό. Οι fans των Madrugada και των Nick Cave and the Bad Seeds θα καταλάβουν καλύτερα τη γοητεία και τη συναισθηματική ένταση του ήχου τους. Οι Flaming Stars, από την άλλη, αποτελούν μια από τις καλύτερες garage μπάντες της Βρετανίας. Ο σκοτεινός κιθαριστικός τους ήχος, η θεατρική σκηνική τους παρουσία και το στοιχειωτικό garage τους κέρδισε την προσοχή αρκετών μουσικόφιλων. Στις αρχές των 00s συνεργάστηκαν με την εταιρία Alternative Tentacles με την ελπίδα να γίνουν γνωστοί και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το 2002 κυκλοφόρησαν ένα από τα καλύτερα album τους, το «Sunset And Void», ενώ σημαντική γεύση από τη δουλειά τους μπορούμε να πάρουμε από την εξαιρετική συλλογή τους «London After Midnight: Singles, Rarities And Bar Room Floor-Fillers 1995 - 2005».

Ιnfo: Οι πόρτες ανοίγουν στις 21.00. Είσοδος: €30, προπώληση: €25 (Ticket Point, www.i-ticket.gr).

GAGARIN 205 LIVE MUSIC SPACE

Events
Τρίτη 27/2 - Tuxedomoon, Είσοδος: €20.
Παρασκευή 23/2 - Flaming Stars & Devastations, Είσοδος: €30
Παρασκευή 26/1/07 - The Answer, Είσοδος: €22
Παρασκευή 2/2/07 - Isobel Campbell & Mark Lanegan, Είσοδος: €30
Κυριακή 4/2/07 - The Gathering, Είσοδος: €27

Πόλη:Αθήνα
Διεύθυνση: Λιοσίων 205


Satoshi Tomiie - Groove master




Την Παρασκευή 23/2 το Luv φιλοξενεί τον κορυφαίο ιάπωνα house DJ, παραγωγό και ιδιοκτήτη της πασίγνωστης Saw Records. Λίγες μέρες πριν την κυκλοφορία της συλλογής «Renaissance - The Master Series 9» και στο πλαίσιο του παγκόσμιου tour του, έρχεται και πάλι για να βάλει φωτιά στα dance floors. Από μικρός έδειχνε έφεση στη μουσική με μια ιδιαίτερη αγάπη στην jazz. Ο έμπειρος DJ Frankie Knuckles εντόπισε από νωρίς τις προοπτικές του, με αποτέλεσμα τη διάσημη συνεργασία τους στο «Tears». Έτσι μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και παρά τον ανταγωνισμό που συνάντησε εξελίχθηκε σε έναν από τους top DJs. Το 2000 κυκλοφόρησε το πρώτο του CD στη Sony με τίτλο «Full Lick» το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία, ιδιαίτερα στην Αγγλία. Απόδειξη πάντως του ταλέντου του αποτελεί αναμφίβολα η «Master Series». Είσοδος: €30.

LUV

Events
The Hacker & Solar + Ison - Σάββατο 24/2, Είσοδος €25.
Satoshi Tomiie - Παρασκευή 23/2, Είσοδος: €30.
Jedi Mind Tricks - Πέμπτη 22/2.
Ο James Holden αναλαμβάνει τα dexx του Luv για να δημιουργήσει την καλύτερη progressive house βραδιά. - (Παρασκευή 2/2/07)
O Michel De Hey έρχεται στο Luv για να θερμάνει τα dance floors με techno & tech house beats. - (Σάββατο 3/2/07)

Κόστος Εισόδου: 15€
Περιοχή: Θησείο
Διεύθυνση: Ερμού & Πλ. Αγ. Ασωμάτων 1
Τ.Κ.: 10554

Punk-Ska (Πέμπτη 22/02/2007)

Mια punk-ska "απογείωση" θα γίνει στο After Dark με τους Wish Upon A Star και Whatever Happened To All The Stars, στο πλαίσιο της επετειακής γιορτής του Studio 2.

AFTER DARK

Τετάρτη έως Κυριακή εναλλασόμενα σχήματα, Rock - Soul - Blues. Τρίτη quest DJs Party
Ιnfo Διδότου 31 & Ιπποκράτους, Αθήνα, τηλ.: 210 3606460.

Ώρες λειτουργίας: 24:00
Κόστος Εισόδου: 5€
Κλιματισμός: Ναι
Τοποθεσία
Πόλη: Αθήνα
Περιοχή: Κέντρο
Διεύθυνση: Ιπποκράτους & Διδότου 31
Τ.Κ.: 10680

Tuesday, February 20, 2007

Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής



Θέατρο Ακροπόλ

Τρεις σημαντικές παραγωγές του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Θέατρο Ακροπόλ.
Mουσική Διεύθυνση: Alan Barker
Κένεθ ΜακΜίλλαν: Η Μοναχική
Γιάννης Μανταφούνης: Το απομεσήμερο ενός φαύνου
Κωνσταντίνος Ρήγος: Οι συλφίδες
14, 15, 16, 17, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25 Φεβρουαρίου 2007
Θέατρο Ακροπόλ
Ώρα έναρξης 20.00


Κέννεθ ΜακΜίλλαν: Η Μοναχική - Μάλκολμ Άρνολντ
Το μονόπρακτο αυτό μπαλέτο βασίζεται στις δύο σουίτες Αγγλικών Χορών του βρετανού συνθέτη σερ Μάλκολμ Άρνολντ (1921-2006). Πρωτοπαρουσιάστηκε στις 7 Ιουνίου 1956 στο θέατρο Σάντλερ’ς Ουέλλς του Λονδίνου σε χορογραφία του Κέννεθ ΜακΜίλλαν. Η υπόθεση αφορά μία νεαρή γυναίκα που προσπαθεί να συμμετάσχει στις δραστηριότητες των φίλων της αλλά τελικά καταλήγει πάντα μόνη - «ένα είδος παιχνιδιού για έναν», αναφερόταν στο πρόγραμμα της εποχής. Η υπόθεση είναι εμπνευσμένη από το βιβλίο Μέλος της Γαμήλιας Τελετής της Κάρσον ΜακΚάλλερς και, όπως αναφέρει η διάσημη χορεύτρια και Διευθύντρια του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Λυν Σύμουρ, «αφορά τη μοναξιά και την απομόνωση που αισθάνονται τα παιδιά καθώς ενηλικιώνονται, όπως επίσης το παιδί που παραμένει πάντα κρυμμένο μέσα μας».

Σερ Κέννεθ ΜακΜίλλαν (1929-1992)
Βρετανός χορευτής, χορογράφος και διευθυντής μπαλέτου. Σπούδασε στη Σχολή του Σάντλερς Ουέλλς και από το 1946 συμμετείχε στην ομάδα του (Sadler’s Wells Theatre Ballet) που αργότερα μετονομάστηκε σε Βασιλικό Μπαλέτο - Royal Ballet. Μεταξύ 1970-1977 υπήρξε διευθυντής του, ενώ νωρίτερα είχε αναλάβει το Μπαλέτο της Όπερας του Βερολίνου (1965-1969).

Γέννημα – θρέμμα του βρετανικού μπαλέτου ξεκίνησε να χορογραφεί το 1953 και μέσα σε 40 χρόνια υπέγραψε 60 περίπου χορογραφίες. Εισήγαγε κλασικούς αμερικανούς χορογράφους με ισχυρή επιρροή από τον μοντέρνο χορό στο ρεπερτόριο του Βασιλικού Μπαλέτου, αναβίωσε μεγάλα κλασικά (Λίμνη των Κύκνων, Ζιζέλ, Ωραία Κοιμωμένη) και τέλος χορογράφησε νέα έργα, μεταξύ των οποίων η Μανόν (1974) [Manon], το Gloria (1980), η Ισιδώρα (1981) [Isadora]κ.α..

Χορεύουν : Βάσια Μπιζιντή, Σταυρούλα Καμπουράκη, Όλγα Ζουρμπίνα, Βασιλεία Κουρκούλου, Αλεξάντερ Νέσκωβ, Έλτον Ντιμρότσι, Ντανίλο Ζέκα, Έκτωρ Μπολάνο, Στράτος Παπανούσης, Γιώργος Βαρβαριώτης και το Corps de ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.


Το Απομεσήμερο ενός φαύνου - Κλωντ Ντεμπυσσύ


Tο Απομεσήμερο ενός φαύνου πρωτοπαρουσιάστηκε στο παρισινό θέατρο Σατλέ στις 19 Μαΐου 1912 από τα Ρώσικα Μπαλέτα του Σεργκέι Ντιάγκιλεφ, σε χορογραφία του Βάσλαφ Νιζίνσκι. Σκηνικά και κοστούμια ήσαν του Λέον Μπακστ ενώ τον κεντρικό ρόλο χόρεψε ο ίδιος ο Νιζίνσκι. Ο Ντεμπυσσύ είχε συνθέσει τη μουσική αρκετά χρόνια νωρίτερα, το 1894, εμπνευσμένος από το ομώνυμο ποίημα του Στεφάν Μαλλαρμέ. Το Απομεσήμερο ενός φαύνου έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς χορογράφους από τότε έως σήμερα.

Στην παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, τη χορογραφία υπογράφει ο Γιάννης Μανταφούνης. Σύμφωνα με τον χορογράφο, η προσέγγιση που ακολουθήθηκε είχε ως στόχο «να αποφευχθεί κάθε μορφή επιτηδευμένης κίνησης, προκαλώντας την ανάγκη για απλή και φυσική έκφραση…» Στο κέντρο της χορογραφίας του Μανταφούνη βρίσκεται η έννοια του «προσωπικού βιώματος» το οποίο οι χορευτές καλούνται να «μοιραστούν με το κοινό.. καταφέρνοντας μία μορφή άμεσης επικοινωνίας δίχως προσχήματα». Σκοπός του χορογράφου είναι ακριβώς η «άμεση επαφή» με το κοινό.

Χορεύουν : Μήτση Στεργιανού, Βάσω Πολίτη, Φώτης Διαμαντόπουλος.


Σοπέν: Οι Συλφίδες

Ο πρωτότυπος τίτλος αυτού του μπαλέτου είναι Σοπενιάνα και δεν θα πρέπει να συγχέεται με την Συλφίδα, μπαλέτο κατά πολύ προγενέστερο σε μουσική του Σνάιτσχαίφφερ [Schneitzhoeffer].Οι μονόπρακτες Συλφίδες πρωτοπαρουσιάστηκαν στις 23 Φεβρουαρίου 1907 στο θέατρο Μαριίνσκι της Αγ. Πετρούπολης σε χορογραφία του Μιχαήλ Φοκίν. Βασιζόταν σε πέντε πιανιστικά έργα του Σοπέν που ενορχήστρωσε για την περίσταση ο συνθέτης Αλεξάντερ Γκλαζούνοφ. Αργότερα προστέθηκαν ακόμα ορισμένα έργα του Σοπέν σε ενορχήστρωση του Μωρίς Κέλλερ και η πλοκή του μπαλέτου περιορίστηκε στον χορό ενός ποιητή με συλφίδες (πρεμιέρα 21 Μαρτίου 1908, Μαρίινσκι).

Η τρίτη και συνηθέστερα παρουσιαζόμενη εκδοχή, για την οποία υιοθετήθηκε ο τίτλος Οι Συλφίδες, ανέβηκε από τα Ρώσικα Μπαλέτα στις 2 Ιουνίου 1909 στο παρισινό θέατρο Σατλέ. Τα κομμάτια του Σοπέν που την αποτελούν είναι η Πολωνέζα σε λα μείζονα (έργο 40, αρ.1) που σε ορισμένες παραγωγές αντικαθίσταται από το Πρελούδιο σε λα μείζονα (έργο 28, αρ.7), ακολουθεί το Νυκτερινό σε λα ύφεση (έργο 33, αρ.2), το Βαλς σε σολ ύφεση μείζονα (έργο 70, αρ.1), η Μαζούρκα σε ρε μείζονα (έργο 32, αρ.2), μία ακόμα Μαζούρκα σε ντο μείζονα (έργο 67, αρ.3), εκ νέου το Πρελούδιο σε λα μείζονα (έργο 28, αρ.7), το Βαλς σε ντο δίεση ελάσσονα (έργο 64, αρ.2) και, τέλος, το Μεγάλο Βαλς σε μι ύφεση μείζονα (έργο 18). Επιπλέον, για την παρισινή παραγωγή ο Φοκίν χορογράφησε ως εναλλακτικό σόλο την Μαζούρκα σε ντο μείζονα (έργο 33, αρ.3).

Για τον Κωνσταντίνο Ρήγο, «η σάρκα του Αδάμ είναι χονδροειδής γιατί είναι γήινη, όπως και της Εύας. Η άλλη είναι λεπτοφυής σάρκα και δεν μπορεί ούτε να δεσμευτεί, ούτε να κρατηθεί στα χέρια, είναι η σάρκα των Συλφίδων…
Το σώμα, ο ναός και πώς εμείς υποκύπτουμε κάθε μέρα παλεύοντας με το χρόνο και τη φθορά να το κρατήσουμε καινούργιο όπως την πρώτη μέρα των εγκαινίων του, να το εγκαινιάζουμε κάθε μέρα σα να είναι γιορτή με όλη την τοξίνη που διαθέτει ένας παρασκευαστής ομοιωμάτων. Αυτό το κέλυφος, αυτό το σώμα πρέπει να ξεφύγει από τους νόμους της βαρύτητας, να μπορεί να διαπερνά τις αντιστοιχίες του χρόνου με αντίτιμο τις σκληρές συμφωνίες για την εξαγορά της αιώνιας αποθέωσής του.»


Χορεύουν :Μαρία Μηλιοπούλου, Σύνθια Φρυδά, Ευρυδίκη Ισαακίδου, Σταυρούλα Καμπουράκη, Χριστίνα Μακρίδου, Αιμιλία Γάσπαρη, Χριστιάνα Στεφάνου, Στράτος Παπανούσης, Γιώργος Βαρβαριώτης, Ντανίλο Ζέκα, Έλτον Ντιμρότσι, Αγάπιος Αγαπιάδης, Γιάννης Μπενέτος και το Corps de ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.


Ώρες λειτουργίας ταμείων και τηλεφωνικών πωλήσεων: 9.30 – 21.00
Τηλέφωνα ταμείου: 210 3612461, 210 3643725, 210 3643700
Τιμές εισιτηρίων: 45, 35. 30. 25, 20€ Φοιτητικό €15

Κλίμακα 5:1 (Scale 5:1)



ομάδα χορού YELP

27 Φεβρουαρίου - 4 Μαρτίου, "θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ"
Από τη συλλογική μνήμη στην ατομική ευθύνη

Το έργο της ομάδας YELP με τίτλο Κλίμακα 5:1 (Scale 5:1), παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο 2006 στην Πάτρα, στα πλαίσια του φεστιβάλ DON'T STOP THE DANCE (παραγωγή Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006). Είναι το τρίτο μέρος της σειράς ODD (που σημαίνει μονός αριθμός αλλά και παράξενο) μια τετραλογία σε μονούς αύξοντες αριθμούς. Ξεκίνησε το 2005 με το έργο Faux Pas (1-σόλο), ακολούθησε το Στάσις Προστασίας (3-τρίο), Κλίμακα 5:1 (5-κουιντετο), ενώ το τέταρτο και τελευταίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2007.
Το έργο Κλίμακα 5:1 (Scale 5:1) προσκαλεί το θεατή να θυμηθεί διαφορετικές εκφάνσεις της εξουσίας. Η κτητικότητα, ο επεκτατισμός και η κυριαρχία σε συστηματική επανάληψη αποκαλύπτουν την αγωνία του ανθρώπου να επιβληθεί στον κόσμο που αντιλαμβάνεται ή στον κόσμο που ορίζει. Ένα παιχνίδι αναγωγή, της ιστορίας του «πολιτισμένου» κόσμου που διαπραγματεύεται την ιεραρχία, τη συνενοχή και τη διαχείριση των επιλογών μας. (Θάνος Κ.)

Χορογραφία Μαριέλα Νέστορα
Μουσική ilios
Χορεύουν Φίλιππος Κανακάρης
Ίρις Καραγιάν
Κατερίνα Μπέλλα
Σάνια Στριμπάκου
Rowan Thorpe

Ημερομηνίες Τρίτη 27 Φεβρουαρίου - Κυριακή 4 Μαρτίου 07
Ώρα 21:30
Τόπος 'θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ', Τουρναβίτου 7 Ψυρρή (μετρό: Θησείο/Μοναστηράκι)
Τιμή εισιτηρίου €10,00
Κρατήσεις 210 3255444

New CDs In ToWn..



Koop (Island)
Ηλεκτρονικοί όσο πρέπει, πειραματικοί εκεί που χρειάζεται αλλά βαθύτατα jazz μα με μία σύγχρονη έννοια. Οι Σουηδοί “koop” συνεργάζονται με αρκετές γυναικείες φωνές και φτιάχνουν ένα άλμπουμ που η θαλπωρή του θυμίζει χειμωνιάτικο ήλιο με τον αιθέριο ταξιδιάρικο ήχο σε μία βόλτα που ξεκινάει από τον βορρά και καταλήγει στο νότο.
4,5 στα 5



"Rhythms Del Mundo - The Buena Vista Sound" (Universal)
Μερικοί από τους βιρτουόζους μουσικούς του Buena Vista Social Club μαζί με τις φωνές των Omara Portuondo και Ibrahim Ferrer
διασκευάζουν pop επιτυχίες των Coldplay, U2, Sting, Dido & Faithless, Maroon 5 κά επί το... λατινικότερον. Ωραία παραγωγή, καλά παιξίματα αν και τίποτα τρομερό μουσικώς, μιας και οι λάτιν εκδοχές δεν προσθέτουν τίποτε καινούργιο στα πασίγνωστα hits. Ωστόσο μία ωραία μουσική βάση για διασκέδαση και χορό.
Κάποια από τα έσοδα των πωλήσεων του δίσκου διατίθενται στο ταμείο Artist Project Earth’s.



"Οrphans - Brawlers, Bawlers & Bastards" (ANT I-)
Ενα χορταστικό τριπλό CD, που σε ορισμένες ακριβές εκδόσεις,
συνοδεύεται από 90σέλιδο booklet, είναι η τελευταία δουλειά του
πατριάρχη της americana Τom Waits. Οι "Ορφανοί -καυγατζήδες,
Kλαψιάρηδες και Μπάσταρδοι" αποτελούνται από 54 τραγούδια, 30 εκ των οποίων καινούργια, άλλα παλιότερα και ακυκλοφόρητα και, έρχονται σχεδόν δύο χρόνια μετά το "Real Gone" από έναν ιδιαίτερα παραγωγικό τα τελευταία χρόνια Waits. Ο πειραματισμός του τελευταίου του δίσκου, με ολίγη από καμπαρέ και Las Vegas αγγίζει το "Bastards", ενώ οι
κλασικές "γουεϊτσικές" μπαλάντες, ο πιανιστικός λυρισμός, οι απόηχοι της jazz, οι κέλτικες μελωδίες και η country είναι εμφανέστερες στους "Bawlers". Οι "Brawlers" χαρακτηρίζονται μάλλον από το blues ύφος του αφηγηματικού τραγουδοποιού και απ' αυτό το ιδιότυπο juke joint sound που τόσο αγαπάει: τον ήχο του απομονωμένου μπαρ κάπου σε μια μικρή αμερικανική πόλη των Μεσοδυτικών πολιτειών.
Σε όλα, πάντως, το στυλ-ορόσημο του Tom Waits λάμπει.
Ενα τριπό CD μιας πορείας πολλών ετών, που περνάει, όπως πέρασε και ο ίδιος ο Waits στη ζωή του, από τα πολλά κύμματα της αμερικανική μουσικής παράδοσης. Απευθύνεται στους ρέκτες του Waits αλλά και σε όσους θέλουν να πάρουν μια γενναία γεύση της πρόσφατής του
δημιουργικής περιόδου.
4,5 στα 5



"Tuesday Wonderland" (ACT/A&N Records)
Πόσα παραπάνω να ζητήσει κανείς από το κλασικό jazz πιάνο τρίο; Κι όμως, το τρίο αυτών των ιδιαίτερων Σουηδών, μπορεί να προσφέρει και τα περισσότερα. Πατώντας επάνω στην κλασική jazz παράδοση του Bill Evans,
οι E.S.T. (Esbjorn Svensson Trio) καταφέρνουν και φέρνουν στα
ηχογραφήματα και τις παραστάσεις τους, την ηλεκτρονική μουσική, τη rock και το μέλλον. Πιάνο καθαρό αλλά και παραμορφωμένο που ακούγεται σαν από καθεδρικό ναό. Κοντραμπάσο ξύλινο αλλά και σαν ηλεκτρική κιθάρα. Τύμπανα απολύτως clean αλλά και ηλεκτρονικά, σαν να βγαίνουν από ηχεία χορευτικού κλαμπ. Οι τρεις μουσικοί επηρρεάζονται εξ ίσου
από την Bjork, τον Bach και τον Keith Jarrett και ανακατεύουν τα υλικά τους με μαεστρία. Το live τους στο Παλλάς τον περασμένο Δεκέμβριο έδειξε πως η jazz μπορεί να είναι λευκή, ψυχρή και σκανιδαυική, αλλά να παραμένει μια μεγάλη δημιουργική μουσική.
4,5 στα 5